The Fact Club

Wereldwijde factchecks verzameld op één plek


Nederlanders worden overspoeld met informatie en opinies. Tegelijkertijd wordt het steeds belangrijker dat we overzicht en inzicht krijgen  in de feiten achter onderwerpen die van belang zijn voor ons allemaal. The Fact Club gaat de voor Nederland relevante factchecks op één site presenteren vanuit een selectie van zo’n 40 binnen- en buitenlandse factcheckers. Deze selectie wordt gepresenteerd op de The Fact Club website en via alle populaire social mediakanalen.

Er wordt gewerkt met het International Fact-Checking Network, een onderdeel van het Poynter Institute, dat een lijst heeft van meer dan 400 factcheck-organisaties. Uit deze lijst zijn de bronnen voor The Fact Club geselecteerd. In Nederland zijn dat onder andere Nu.nl, Volkskrant, NRC, AFP Nederland, Trouw, BNR, Nieuwscheckers en Dokter Media.

The Fact Club is een initiatief van de vereniging De Publieke Zaak in samenwerking met de Universiteit Leiden. De Publieke Zaak heeft eerdere ervaring opgedaan met The Fact Club rond de verkiezingen van 2013, waar veel mediapartijen aan meewerkten. Het initiatief kreeg toen veel waardering zowel van buiten als binnen de politiek. Mark Rutte in Nieuwsuur 10/9/2012: “Joost kunnen jij en je factcheckers dat even checken.”

Studenten van verschillende opleidingen voeren de selectie uit, onder toeziend oog van de docenten van de Universiteit Leiden. Alexander Pleijter, universitair docent factchecking, over het initiatief: “Wij vinden het als Universiteit Leiden erg belangrijk voor de maatschappelijke discussie om betrouwbare factchecks breder onder de aandacht brengen, “. 

Daarnaast wordt ook het Nederlandse publiek gefactcheckt. Met steun van Peil.nl wordt elke week de in ons land heersende publieke kennis getoetst aan de werkelijkheid.

Studenten journalistiek gezocht

Wil jij ook meehelpen aan het checken van feiten? Wij zoeken studenten, die elke dag een aantal internationale websites scannen op factchecks relevant voor de Nederlandse burger. Deze voorzie je vervolgens van een korte beschrijving.

  • Het is in eerste instantie voor een periode van twee maanden.
  • De verwachting is dat het je minder dan een uurtje per dag kost.
  • Je krijgt een training van Alexander Pleijter, docent Fact-checking Universiteit Leiden.
  • Interesse? Mail projectleider Dré Kampfraath of bel 06-47180876.