Constructive Rebels 2020 bekendgemaakt

18 januari 2021 -

Constructieve rebellen zijn broodnodig, juist nu! De pioniers die de Constructive Rebel Award 2020 mochten ontvangen, dragen enorm bij aan de transitie naar een eerlijke en duurzame samenleving. De uitreiking vond dit jaar plaats zonder feestelijk evenement, maar we zetten de winnaars hier graag in het zonnetje.

Stijn van Kreij bouwt met Butterfly Effect aan bruisende gemeenschappen, waar mensen met een zorgvraag samen met vrijwilligers of familieleden kunnen wonen. Deze gemeenschappen kunnen zich kleinschalig en organisch ontwikkelen door de inzet van tiny houses. Butterfly Effect zorgt voor een goede match op basis van talent en interesse én beheert de huisjes. Zorgorganisaties kunnen zich zo richten op hun kerntaak: het leveren van de best mogelijke zorg.

Lakiescha, Sohna en Veronika van ‘Zetje In’ streven naar gelijkwaardigheid in het onderwijs door het bespreekbaar maken van racisme en discriminatie op scholen. Zij startten afgelopen juni een petitie om racisme en discriminatie al op jonge leeftijd tegen te gaan. Deze werd ruim 60.000 keer ondertekend.  Een motie van PvdA, GroenLinks en PvdD om deze thema’s verplicht op te nemen in het curriculum van basis- en middelbare scholen werd in de Tweede Kamer aangenomen.

Damaris Matthijsen van Economy Transformers vraagt aandacht voor grondeigendom en de verwoestende werking ervan op een menswaardige samenleving voor iedereen. Zij pakt ongelijkheid  letterlijk vanaf de bodem aan. Als vierkante meters weer in handen van gemeenschappen komen, dicht dat volgens haar niet alleen de kloof tussen arm en rijk, maar blijft ook de aarde leefbaar.

De Constructive Rebel Award is een project van De Publieke Zaak.
Hier kunt u kennismaken met de winnaars van andere jaren.

Tekst door: Kyra Kuitert