Om optimistisch het nieuwe jaar in te gaan

23 december 2020 -

De redactie van inspiratieplatform MaatschapWij, een project van De Publieke Zaak, heeft samengevat wat er dit jaar allemaal wél goed ging, Nieuws dat soms volledig ondergesneeuwd raakte door alle berichtgeving over corona. Terwijl het juist nu zo belangrijk is om een positief perspectief te schetsen voor de toekomst.

Op MaatschapWij.nu staan elke dag weer inspirerende verhalen van ondernemers en initiatieven die zich inzetten voor een sociale en duurzame wereld. Stuk voor stuk positieve artikelen en video’s die laten zien dat het wél kan. Wekelijks worden de verhalen, e-magazines en nieuwsbrieven door tienduizenden mensen gezien en gedeeld. Helemaal gratis. Want MaatschapWij wil binnen nu en vijf jaar iedereen inspireren om van Nederland het meest sociale en duurzame land ter wereld te maken.

1. De toppen van de Himalaya waren na tientallen jaren weer zichtbaar

Voor het eerst in decennia waren de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya te zien. Dankzij de corona-maatregelen verbeterde de luchtkwaliteit in de Indiase deelstaat Punjab met 33 procent. Hierdoor hadden bewoners onbelemmerd uitzicht op de bergtoppen, soms zelfs tot 200 kilometer ver. Een unieke ervaring, die compleet nieuw was voor veel jonge Indiërs.

2. Menstruatie-armoede? Schotland maakt maandverband en tampons gratis

Tampons en maandverband zijn geen luxeproduct. Toch worden ze in veel landen wel zo gezien. Om een einde te maken aan menstruatie-armoede, maakte Schotland als eerste land ter wereld maandverband en tampons gratis voor iedereen die dat nodig heeft. Scholen en universiteiten moeten ze bijvoorbeeld makkelijk beschikbaar maken voor studenten. Want niemand zou een schooldag moeten hoeven missen vanwege een gebrek aan de juiste intieme producten.

3. Zweden opende de eerste true cost supermarkt

Wat als… de prijzen van voedingsproducten direct gerelateerd zouden zijn aan hun CO2-voetafdruk? En mensen in plaats van een wekelijks boodschappen budget in euro’s, een budget in kilo’s CO2 zouden hebben? Het klinkt misschien als een utopie, maar het is precies wat deze nieuwe supermarkt in Zweden sinds dit jaar doet.

4. De Nederlandse overheid voert statiegeld in op kleine plastic flesjes

Plastic Soup Surfer Merijn Tinga wil een eind maken aan de wegwerpcultuur. Dit jaar zette hij daarin samen met zijn team én gemeenschap van litter pickers een belangrijke stap. Na een grote Plastic Soup Surfer campagne beloofde de overheid namelijk om vanaf 2021 statiegeld in te voeren op kleine plastic flesjes. En dat gaat een heleboel zwerfafval voorkomen!

5. In 30 jaar tijd aantal zwarte neushoorns van 2.500 naar 5.600

Al jaren vechten organisaties als het Wereldnatuurfonds voor het behoud van de zwarte neushoorn. En met succes. Dit jaar liet de Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN) weten dat het aantal zwarte neushoorns is gestegen van 2500 in de jaren ‘90 tot 5600 anno 2020.

6. De app Too Good To Go redde dit jaar z’n 5 miljoenste maaltijd

Een derde van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt, beland in de afvalbak. En daarmee is ook een derde van alle hulpbronnen, zoals energie, water en de uitstoot van broeikasgassen. Voedselverspilling drukt hiermee zo zwaar op de Aarde dat het aanpakken van dit probleem de meest effectieve oplossing is om klimaatontwrichting te voorkomen. De app Too Good to Go redde dit jaar z’n 5 miljoenste maaltijd. Een mijlpaal!

7. Rode Kruis zag een wereldwijde stijging van het aantal vrijwilligers

Door de pandemie hebben dit jaar honderdduizenden nieuwe vrijwilligers zich aangemeld bij het Rode Kruis. Zo kreeg het Amerikaanse Rode Kruis 78.000 nieuwe aanmelden en dienden zich in Italië 60.000 mensen aan. Ook in Nederland werden 48.000 nieuwe vrijwilligers gerekruteerd. Kortom: een goed jaar voor altruïsme.

8. Bijna honderd Nederlanders vonden werk door middel van open hiring

Een gat in je CV, te oud of een migratieachtergrond: er zijn tal van redenen waarom mensen lastig aan een baan komen als ze solliciteren. Open Hiring biedt voor hen een oplossing. Want in plaats van een brief te schrijven of op gesprek te komen, bepaal je zelf of je geschikt bent. Zeventien bedrijven sloten zich aan bij een Nederlandse pilot. Tot nu toe is het een groot succes: bijna honderd mensen vonden werk.

9. Ruim 70% Nederlanders wil positieve klimaateffecten van COVID vasthouden

Maar liefst 71 procent van de Nederlanders wil de positieve klimaateffecten die zijn ontstaan door de coronamaatregelen behouden. Bijna de helft is zelfs bereid hiervoor het eigen reisgedrag blijvend aan te passen, zo bleek onlangs uit onderzoek. Niet eerder gaven zoveel mensen aan het klimaat belangrijk te vinden en hieraan ook zelf te willen bijdragen.

10. Bestrijden van racisme en discriminatie verplichte leerstof op school

Afgelopen juni startten Lakiescha (19), Sohna (18) en Veronika (18) een petitie om ‘racisme en discriminatie al op jonge leeftijd tegen te gaan’. De moord op George Floyd had een grote impact op de mentale gezondheid van de drie vriendinnen en ze besloten in actie te komen. 70.000 mensen ondertekenden hun petitie. Hun initiatief werd in de Tweede Kamer besproken, met als gevolg dat basisscholen en middelbare scholen racisme en discriminatie vanaf nu verplicht moeten behandelen.

11. Voor het eerst in 150 jaar in Argentinië roodgroene ara’s geboren in het wild

De roodgroene ara’s waren in Argentinië lokaal compleet uitgestorven. Totdat ze door middel van rewilding opnieuw werden geïntroduceerd. Dit jaar werden nieuwe jongen geboren. Een hoopvol voorbeeld dat laat zien dat als we de natuur een kans geven, zij die met beide handen aangrijpt.

12. Ook bewoners van huurwoningen kunnen vanaf nu zonnepanelen aanschaffen

Sociale onderneming Delen Duurzame Energie en energieleverancier Greenchoice maken het sinds dit jaar mogelijk dat niet alleen huiseigenaren, maar ook huurders hun eigen zonne-energie kunnen opwekken. Nu kan iedereen meedoen aan de energietransitie. Go eco-gelijkheid!

13. Veel mensen ervoeren de quarantaine als moment van rust en bezinning

Vóór de coronacrisis hadden we het altijd druk. Bijna zeventig procent van de mensen tussen de 18 en 34 jaar heeft in normale tijden wel eens last van Fear Of Missing Out. Op dit moment is de druk om een vol en vervuld leven te leiden afwezig. Alhoewel dit bij sommigen voor eenzaamheid en rusteloosheid zorgt, is het voor anderen een welkome pauze. In een samenleving waarin de burn-out cijfers nog altijd hoger zijn dan de corona-cijfers, is dat mooi meegenomen.

14. Kamala Harris gekozen tot de eerste zwarte vrouwelijke vice president  VS

Het zal niemand ontgaan zijn dat Joe Biden en Kamala Harris de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen hebben. Kamala schopt het hiermee niet alleen als eerste vrouw, maar ook als eerste zwarte vrouw tot vice president van de Verenigde Staten.

15. In Costa Rica hebben bijen burgerrechten gekregen

De burgemeester van Curridabat in Costa Rica is een ware held. Dit jaar gaf hij de bijen én alle native bomen en planten in zijn gemeente burgerrechten. Om zo de biodiversiteit een flinke boost te geven. Het gebied veranderde hierdoor van grijze suburb in bloeiende ecologische oase.

16. Eenzame Belgische studenten wandelen met hond om zorgen te vergeten

Veel studenten hebben het op dit moment zwaar en worstelen met gevoelens van eenzaamheid en neerslachtigheid. Deze Belgische hogeschool maakt het daarom mogelijk dat ze af en toe met een hond kunnen wandelen. Om zo een stukje vreugde te bieden in moeilijke tijden.

17. Oplossing voor werkdruk en lerarentekort: kunstenaars voor de klas

We hebben een lerarentekort in Nederland, maar er zijn voldoende kunstenaars. Om twee vliegen in een klap te slaan, kunnen scholen sinds dit jaar kunstenaars inhuren om een dagje een klas over te nemen. Bijvoorbeeld als de leraar ziek is. Om de werkdruk structureel te verlagen zet deze school in de Bijlmer zelfs één dag per week in alle klassen een kunstenaar in!

18. Op Bonaire zijn 113 nesten van zeeschildpadden gevonden (stijging van 27%)

Het leefgebied van zeeschildpadden staat al jaren onder druk. Maar dit jaar slaagde de bedreigde zeeschildpad erin om op Bonaire een flinke comeback te maken. Er werden daar 113 nesten van zeeschildpadden gevonden, een stijging van 27 procent.

19. Eerste huis van 100 procent gerecycled plastic gebouwd

Duurzame onderneming Save Plastics maakt al dertig jaar nieuwe producten van oud plastic. In 2020 slaagde het bedrijf erin een huis van 100% gerecycled plastic te bouwen. Met hun verplaatsbare eco-woningen willen ze lokaal plastic afval koppelen aan flexibel te wonen en werken. Het is nu mogelijk om je in te schrijven voor je eigen ‘Save Home’.

20. Otter in Nederland van lijst met bedreigde diersoorten

Goed nieuws voor de otter! Die is sinds dit jaar namelijk niet langer ‘verdwenen’ in Nederland en ook niet meer bedreigd, zo blijkt uit de Rode Lijst van Nederlandse Zoogdieren. Ook andere waterzoogdieren zoals bevers, bruinvissen en grijze zeehonden hebben dit jaar in Nederland flinke stappen gezet.

Tekst door: Kyra Kuitert